Een dag voor Gent // Showpad

Verschillende bedrijven en organisaties verzamelden in de kapittelzaal van de Sint-Pietersabdij. Hier werd ‘Een dag voor Gent’ voorgesteld aan het grote publiek. Dit initiatief van Showpad in samenwerking met Stad Gent wil bedrijven warm maken voor vrijwilligerswerk. Ik had het genoegen de boel aan elkaar te praten.

Het opzet is heel eenvoudig. Elke werknemer krijgt één dag van z’n werkgever om zich ten dienste te stellen bij één van de aangesloten verenigingen.

Pieterjan Bouten, mede-oprichter en CEO van Showpad, benadrukt dat het positieve effect op z’n bedrijf niet te onderschatten is. Mensen krijgen de smaak te pakken en zullen ook na de werkuren geneigd zijn om zich in te zetten. Het is ook een kans om met het bedrijf iets terug te doen, zeker als je weet dat heel de omgeving er beter van wordt.

Zo ging bij Bert Holvoet, Product Manager bij Showpad, een dag aan de slag bij VZW De Tinten. Hier worden mensen zonder papieren geholpen in hun dagdagelijkse behoeften. Bert heeft sindsdien een hele andere houding tegenover deze doelgroep. De ervaringen die hij daar heeft opgedaan hebben veel vooroordelen en veronderstellingen ontkracht.

Henri Hemelsoet, voorzitter van VZW De Tinten, ziet de positieve aspecten:

“Mensen zien plotsklaps niet meer ‘die vreemdeling’ maar wel het verhaal achter die persoon. Moesten we geen vrijwilligers hebben die ons ondersteunen dan zouden we niet kunnen blijven bestaan. Dit terwijl we mensen soms echt voorzien in hoogstnoodzakelijke. Een initiatief als ‘ Een dag voor Gent’ is er waardevol.”

Ook Voka Oost-Vlaanderen zet mee z’n schouders onder dit project zodat het niet enkel bij Gent blijft. Zorg jij er voor dat er binnenkort ook ‘Een dag voor Oudenaarde, Aalst, Herzele,… en Lokeren’ komt?