Uw draaiboek voor 2017

Bent u ook zo iemand die tot eind januari iedereen een "gelukkig nieuwjaar" wenst? Dat treft. Ik niet, maar ik wil het wel nog even over nieuwjaar hebben, of meer bepaald ik wil een lans breken voor nieuwjaarsvoornemens. 

Voornemens hebben een slechte reputatie. Ze hebben wat weg van een zeurderige vriend, één die - als je hem dan eens te zien krijgt - alleen maar op bezoek bleek te komen om over zijn lief te klagen. Na een aantal jaren, dreigen voornemens ook pijnlijke running gags te worden: altijd diezelfde levensverbeterende mantra's, het wordt op den duur grappig, tot het dat plots opnieuw niet meer is. 

Zoals zo vaak bij een slechte reputatie, doet die de waarheid geweld aan. Want er is niets mis met een intentie te stellen, een doel voor ogen te houden en uw heen en weer zwalpende leven wat richting te geven. Waar het fout loopt, is bij de keuze van die voornemens. En dan bedoel ik niet dat u ze moet formuleren volgens de SMART-principes van gedegen projectmanagement - namelijk dat elk voornemen een specifiek, meetbaar, acceptabel, realistische en tijdsgebonden doel moet zijn. Niet dat dat kwaad kan natuurlijk. Maar waarom bestaan uw voornemens zo vaak uit plannen waar u eigenlijk helemaal geen zin in heeft?

Om mijn punt hard te maken: bij de CM hebben ze een kleine bevraging gedaan naar uw voornemens. Ze hadden daar een niet zo flauw vermoeden dat die voornemens wel eens over gezondheid konden gaan, interessante business dus voor een mutualiteit. En ja hoor: we verrassen niet. We nemen ons in 2017 opnieuw met z'n allen voor te vermageren, gezonder te eten, minder te roken, enzoverder. De meesten onder ons willen zo ongeveer hetzelfde. Of net niet, want eigenlijk u wil niet vermageren. U wil vooral mager zijn, en ondertussen toch dagelijks drie stukken cheesecake bij de koffie naar binnen werken, terwijl u nog maar net een portie frieten als lunch had. En die sigaret zou u ook niet laten als die niet zo duur, asociaal en kankerverwekkend was. Omdat u eigenlijk helemaal niet wil wat u zichzelf voorneemt, hebben ze er bij de CM iets op gevonden om u bij de les te houden. Of beter, iemand: de virtuele coach Victor staat u met graagte bij in het harde pad richting zelfverbetering. 

Maar wat als u uw voornemens zo formuleerde dat u er ook werkelijk zin in heeft? Een voornemen zou iets moeten zijn waar u naar uitkijkt, waarbij een coach u enkel giechelend vooruit kietelt in de richting die je sowieso al wilde uitgaan.

Als u ons even toestaat een suggestie te doen: waarom maakt u van 2017 niet uw jaar van creativiteit? U broedt al eens op een origineel idee of heeft al eens een andere aanpak in gedachten, anders zou u deze blog niet lezen. Misschien moet u dit jaar ten volle uw creativiteit ontketenen. Creativiteit is immers de beste investering in uw toekomst en dus ook in het jaar 2017. En creatief leven is vooral ook gewoon beestig.

Daarom drie kleine oefeningen om vandaag alvast van start te gaan:

Oefening 1. Vraag uw collega even apart om iets te bespreken. Stel hem of haar een generische vraag en wacht het antwoord af. Spring dan midden in de derde zin van het antwoord recht en doe 5 jumping jacks. Ja, behoorlijk irritant, je steelt abrupt de aandacht - dat moet je nu ook niet te vaak doen. Maar het heeft een doel: want aan de reactie die volgt moet u een beetje wennen als u creatief uit de hoek komt. Een goed (of slecht) idee komt nu eenmaal vaak onverwacht. Ondertussen voelt u het bloed door uw aderen pompen. En dan was meer bewegen nog niet eens één van uw voornemens. 

Oefening 2. Rij of wandel op weg naar uw werk / bakker / therapeut / ... eens door de ene rustige straat waar je nooit hoeft te zijn als je er niet woont. Verbaas u over dat ene mooie huis. Zwaai naar de man in dat huis die de gordijnen niet sloot voor hij zich ging omkleden "omdat hier toch nooit iemand voorbij komt". Wat een geluk dat creativiteit en bloot elkaar niet uitsluiten. 

Oefening 3. Grabbel op een willekeurig moment tijdens het koken met gesloten ogen een potje beet in het kruidenrek. Open het zonder te kijken en kieper een flinke snuif van het goedje in het gerecht. Probeer nu het gerecht alsnog te redden: ofwel door de ingrediënten bij te sturen, of door een bullshit-pitch over fusion kitchen en power foods voor te bereiden voor uw tafelgenoten. Basilicum in de rijstpap? Vol-au-vent met saffraan? Onverwachte omstandigheden, al dan niet zelf gecreëerd, halen de creatiefste oplossingen in u naar boven.

Zo, met deze oefeningen bent u voorbereid op onverwachte reacties, weet u dat u verrast kan worden als u het onwaarschijnlijke pad kiest, en leert u in een penibele situatie snel oplossingen vinden. U bent met andere woorden goed op weg. En 2017 telt nog voldoende dagen om dit soort van stoten uit te halen onder het mom van uw jaarthema 'creativiteit'. Hou daarom deze pagina met tips in de gaten. Of doe een beroep op onze eigen wellustige coach: Rozemarijn.